תיק החקירה של ר' מענדל מארכיון הק.ג.ב. • מרתק


כך הבריחו החסידים את גבולות מסך הברזל: עורכי אתר 'לחלוחית גאולתית' מגישים חלק מתיק החקירה של החסיד בעל מסירות הנפש ר' מנחם מענדל ע"ה פוטרפס, שהתגלה מארכיון הק.ג.ב.  לשם מה קנה ר' מענדל מסמכים בעשרות אלפי רובלים (סכום עתק אז)? באלו דרכים הצליחו החסידים להשיג את הדרכונים המזוייפים? • לכתבה המלאה



התיק של מענדל מענדלביץ [=מענדל בן מענדל] פוטרפס

פקודת המעצר

28.01.1947, [ז' שבט תש"ז] לבוב. מענדל פוטרפאס (עם מסמכים על שם פייביש שטיינגל), שנת לידה 1907, מקום הלידה – חרקוב.

בספטמבר 1946 [תשרי תש"ז] פוטרפאס עם משפחתו הגיע מהעיר טשקנט לעיר לבוב. בכוונתו היה לעבור באופן בלתי חוקי לפולין ומשם – לארצות הברית. בעיר לבוב פוטרפאס יצר קשר עם אנשים שעסקו בהכנת מסמכים מזויפים ובהברחת אנשים לפולין. הוא קנה מהם מסמכים הדרושים למעבר ב-20,000 רובל [סכום עתק].

בנובמבר 1946 [כסלו תש"ז] הבריח פוטרפאס לפולין באמצעות מסמכים מזויפים את אשתו לאה, את בתו דוברושא (בת 12) ואת בנו בוריס [שלום דובער] (בן 10). בתאריך 23.01.1947 [ב' שבט תש"ז, לאחר שכל החסידים ששהו בלבוב כבר הוברחו לפולין], נסע פוטרפאס עם מסמכים מזויפים מהעיר לבוב ברכבת לכיוון הגבול, אך נעצר בתחנת הרכבת שליד הגבול.


טופס פרטים אישיים

מקום המגורים – העיר טשקנט, רחוב קוראש 59. 

מקום העבודה – איגוד הנכים, מבשל סבון ותופר, עובד מהבית.

הורים:

האב [ר' מנחם מענדל] – נפטר בשנת 1907.

האם – מרים בת אברהם פוטרפאס, בת 75, יצאה מברית המועצות לפולין בנובמבר 1946 באמצעות מסמכים מזויפים.

האישה – לאה בת בן ציון פוטרפאס, שנת הלידה 1912, יצאה מברית המועצות לפולין בנובמבר 1946 באמצעות מסמכים מזויפים.

הילדים – דוברושה, בת 12, בוריס, בן 10, יצאו מברית המועצות לפולין בנובמבר 1946 באמצעות מסמכים מזויפים.

האח – הנריך [הענדל] בן מענדל פוטרפאס, שנת הלידה 1900, יצא מברית המועצות לפולין בנובמבר 1946 באמצעות מסמכים מזויפים.

האחות – גולדה [אשת ר' בן ציון שם טוב] בת מענדל פוטרפאס, שנת הלידה 1902, יצאה מברית המועצות לפולין בנובמבר 1946 באמצעות מסמכים מזויפים.

האחות – סערעבריאני [אשת ר' זלמן סריברנסקי] ברכה בת מענדל, שנת הלידה 1905, יצאה מברית המועצות לפולין בנובמבר 1946 באמצעות מסמכים מזויפים.



כתב האישום

במהלך החקירה התברר:

מנהל כת החסידים, הרבי שניאורסון אשר מתגורר בארצות הברית, שלח בקיץ 1946 [תש"ו] מברק מקודד על שם ראש החסידים בברית המועצות, ניסן בן יצחק נעמענוב, והורה על ארגון הברחת החסידים דרך פולין לארצות הברית. מכיוון שדרך העיר לבוב התבצעה ההגירה של אזרחי פולין לפולין, החסידים בחרו בה כאחד המרכזים להעברה בלתי חוקית של אזרחי ברית המועצות אל פולין.

בהוראת הרבי שניאורסון הגיע נעמענוב עם קבוצת חסידים במטוס מטשקנט ללבוב. נעמענוב מינה את לייב בן פרץ מוצקין, עסקן וסוחר גדול, לראש הפרויקט בלבוב. נעמענוב נתן למוצקין ברכה בשם הרבי שניאורסון והציע לו להישאר בברית המועצות עד להברחת כל החסידים.

לדעת החסידים, ברכת הרבי הבטיחה את הצלחת הפעילות ואת הביטחון האישי של מוצקין. מוצקין עמד בראש ועד מתחרתי שהקים בלבוב. חברי הוועד היו חסידים בולטים – יונה קוגן [כהן], משה-חיים דוברבסקי, מענדל פוטרפאס שנעצר על ידינו, ואחרים. הם צירפו לעבודה זו קבוצה גדולה של חסידים שהיו ממונים על ענייני הכספים, הכנת מסמכים, יצירת קשרים עם מתווכים (מספקי מסמכים), עם הקהילה היהודית בלבוב ועם עניינים ארגוניים נוספים.

מתוך האנשים האלה נעצרו ונידונים בתיק זה: [דובער] רובינסון, [מנחם מענדל] גורליק, חינשטיין [?], ליס [?], מעלער [?] ואחרים. רכישת הדרכונים מטעם הוועד התבצעה על ידי אנשי עסקים: מישה, פימא וגרישה. לשלושתם היו קשרים רבים בלבוב.

אחת הדרכים להשגת מסמכים הייתה רכישתם מאת אנשים אשר קיבלו רשות להגר לפולין אבל בחרו להישאר בברית המועצות. נוסף על כך הובאו מחו"ל תעודות אשר השתמשו בהן פעם אחת, לשימוש חוזר.. [מענדל] גורליק שהיה חבר הוועד, זייף בלבוב מסמכים. הוא יצר כ-20 דרכונים שבהם כבר יצאו מברית המועצות כ-50 איש. גורליק עשה מסמכים מזויפים גם בשביל פוטרפאס..

חסידים אשר התגוררו בערים שונות של ברית המועצות קיבלו ידיעות – על ידי קרובי משפחה או שליחים מיוחדים – על כך שיש להגיע לעיר לבוב ומשם לעבור את הגבול. אנשים אחרים פגשו אותם בלבוב והביאו אותם לדירות מיוחדות, ושם הם התגוררו ללא רישום, או קיבלו רישום תמורת שוחד. החסידים שהגיעו מסרו את כספם לקופת הוועד, ובו נקנו מסמכים להעברת הגבול. הרבי שניאורסון הורה לוועד להחזיר את הכסף המתאים לחסידים כאשר יהיו מחוץ לברית המועצות.

חסידים קיבלו מסמכים וכרטיסי רכבת, עברו את הגבול בקבוצות, וכאשר היו מגיעים לפולין, היו מודיעים על ההגעה המוצלחת. בפולין, בעיר לודז', פעל מחנה מעבר בראשות יצחק גולדין אשר יצא מברית המועצות באביב 1946. גולדין היה שולח את החסידים לפראג למחנה המעבר הצ'כוסלובקי, בראשות שליחו של שניאורסון, הרב ישראל יעקובסון.

הרב יעקובסון סיפק לכל החסידים אשרות נסיעה לאמריקה, העביר אותם לאזור השליטה האמריקני בגרמניה, ומשם לצרפת בדרכם ליציאה לאמריקה. ועד החסידים בלבוב היה מקבל מאת גולדין מלודז' הודעה בכתב על כך שהושג מספר מספיק של אשרות כניסה לארצות הברית. בדרך זו, למעלה מ-100 משפחות, דהיינו למעלה מ-400 אזרחי ברית המועצות, הוברחו לחו"ל על ידי ועד החסידים בלבוב.

שתף כתבה

לכתבות נוספות

לרגל יום הולדת הרבי הרש"ב בכ' חשוון, אגף האירועים של ארגון 'לחלוחית גאולתית' ערך כנס התעוררות מיוחד 'שמעה תפילתי', בהשתתפות חשובי המשפיעים ומאות בחורים בישיבת חב"ד הגדולה בבית שמש, בנושא 'עבודת התפילה' בדורנו • הרב יצחק אקסלרוד – ראש ישיבת 'אור שמחה' ('הבוכרים') בכפר חב"ד ומשפיע בישיבה בבית שמש, דיבר בצורה מעשית כיצד יש לגשת לעבודת התפילה, הן בצד השלילה והן בצד החיובי • צפו בדבריו

לכתבה המלאה