כיצד דאג המשפיע הדגול ר' שלמה חיים ע"ה קסלמן לבחורים שהתפללו באריכות שלא יישארו רעבים? כמה שעות שפך את נפשו בתפילה ר' שלמה חיים בכל יום? ולמה הקפיד המשפיע לחנך את הבחורים שיתפללו באריכות במרכז ה'זאל'? • דברים מרתקים שמתאר הרב אליהו שיחי' קוק – משפיע בישיבת 'תומכי תמימים ליובאוויטש' כפר חב"ד • לסיפור המלא
•••
שה'עובדים' יתפללו במקום בולט
בתחילת חורף תשכ"ה, לאחר תקופה שעזב את הישיבה, חזר הרב אליהו קוק לישיבה בכפר חב"ד, שם זכה כאמור להיות קרוב מאוד למשפיע הדגול הגה"ח ר' שלמה חיים ע"ה קסלמן.
על הזמנים ההם הוא מספר: 'הסדר אצלו היה שהוא תבע מהבחורים לא רק ללמוד חסידות אלא גם לעסוק בעבודת התפילה. ר' שלמה חיים עצמו היה מתפלל כל יום כמעט עד ארבע אחרי הצהריים, ורק אחר כך היה הולך לנוח. ואת זה הוא תבע גם מהבחורים: כל בחור שרק היה שייך ל'עבודה', ר' שלמה חיים הדריך אותו בפרטי ה'עבודה'.
הוא היה אומר שהעיקר היא ההתבוננות שלפני התפילה, ומה שיהיה אחר כך – זה לא תמיד תלוי בך. זה יבוא בדרך ממילא. הוא הדריך כל בחור ובחור באיזה עניין בחסידות עליו להתבונן לפני התפילה. היו, למשל, שהורה להם להתבונן במבואר ב'תניא' פרקים כ'-כ"ב בעניין 'ביטול העולמות', וכיוצא בזה. הוא גם מסר למטבח הישיבה רשימת בחורים שיש להם רשות להתפלל באריכות מדי יום, כדי שיאפשרו להם לאכול ארוחת בוקר בשעה מאוחרת יותר'.
בזמנו של ר' שלמה חיים הבחורים ה'עובדים' ישבו ב'זאל' והתפללו באריכות, בשעה שמסביבם כבר ישבו רוב הבחורים ולמדו גמרא, אם עלתה מחשבה בלב מישהו שראוי היה להקצות ל'עובדים' איזו פינה שקטה שבה יתפללו ביישוב הדעת, אז מתברר שהמשפיע ר' שלמה חיים הקפיד שה'עובדים' יתפללו דווקא במקום בולט, באמצע ה'זאל'!..
והרב קוק מסביר: 'ר' שלמה חיים היה מראה לבחורים מה שכתוב ב'תורת-שלום', בהגהה של הרבי הריי"צ, שיש הבדל בין השור לאריה. לשניהם יש כוחות חזקים, אלא שהשור הולך לאט ולכן כוחו נשאר בהעלם ואילו האריה הולך בקצב של תנופה שמגלה את כוחותיו, וככל שמוציאים את הכוחות בגילוי יותר, כך הכוחות מתגברים יותר.
לכן, אמר ר' שלמה חיים, בחור לא צריך להתבייש להתפלל באריכות, כי בעניין הזה לא שייך החשש מ'בליטות'. אדרבה: אם יתפלל בנוכחות כל הבחורים, ה'עבודה' שלו תהיה חזקה הרבה יותר. הוא היה מראה לבחורים שכתוב ב'תורת-שלום' (שם) שרק נשמות גבוהות צריכות להתפלל בהעלם, מסיבה מיוחדת ששייכת רק אצלם'.